Kruh z drožmi in moko iz zemeljskih mandljev

 

Kruh z drožmi je v zadnjem letu postal prava senzacija. Ljudje po celem svetu hranijo droži in mesijo kruh, ga fermentirajo in iz njega izdelujejo velike in majhne štruce, pletenice, sladice in še in še. Tudi mene je zajelo navdušenje nad drožmi – kruh z drožmi je najboljši kruh na svetu!

Spodaj je recept za res okusen kruh z drožmi in moko iz zemeljskih mandljev.

 

 

Sestavine:

200 g droži (100% hidratacija)

400 ml vode

400 g moke

150 g moke iz zemeljskih mandljev

1 jž nerafinirane himalajske soli

 

 

Moko iz zemeljskih mandljev popečite v ponvi. Počasi jo segrevajte, nato pa neprestano mešajte, da se ne zažge. Moka začne dišati po popečenih oreščkih in dobi zlato rjavo barvo. Odstavite jo in pustite, da se ohladi.

Zrele droži dajte v veliko skledo in dolijte vodo. Z metlico dobro premešajte, da se droži raztopijo v vodi. Dodajte moko in popečeno moko iz zemeljskih mandljev ter sol in vse skupaj premešajte, da se poveže, nato pa še kako minuto gnetite.

Pokrijte z vlažno krpo ali voščenim papirjem za ovijanje za ponovno uporabo in pustim stati pol ure.

Po pol ure naredite potege – z vlažno roko zagrabite desni del testa, ga potegnete kvišku in preložite na desno stran, kot da bi zlagali brisačo. Enako naredite na levi strani, pa zgoraj in spodaj, da prepognete z vseh štirih strani. Pustite stati 15 minut.

Po 15 minutah spet naredite potege. Pustite, da stoji še 15 minut in še enkrat naredite potege. Pustite, da stoji pol ure in še zadnjič naredite potege, nato pa pustite, da fermentira vsaj dve uri, lahko tudi več. Fino je, če se vidijo mehurčki in če testo res lepo naraste, da je dvakrat večje ali celo več.

Po dolgem počitku ga prevrnete na nepomokano površino in ga oblikujte v lično kroglico. Nepomokana površina pomaga ustvarit potrebno trenje, da s testom lažje delamo. Testo objamete z rokami in ga potegnete proti sebi – pri tem mezinčki drsijo po podlagi, kar pomaga, da se testo oblikuje v kroglico. Malo ga obrnete v smeri urinega kazalca (ali obratno), in ponovite poteg proti sebi. To nadaljujete, dokler ni hlebček lepo oblikovan.

Hlebček preložite v vzhajalno košarico tako, da je spodnja stran obrnjena navzgor. čeznjo poveznete krpo ali »čepico« od vzhajalne košarice. Če nimate vzhajalne košarice, lahko uporabite posodo z okroglim dnom ali cedilo, vanjo položite kuhinjsko krpo in jo dobro pomokate. Hlebček prevrnete vanjo in robove krpe pokrijete čez hlebček. Vzhajalno posodico vstavite v vrečko, da se kruh ne izsušuje. Vse skupaj prestavite v hladilnik, kjer pustite, da fermentira čez noč.

Zjutraj segrejete pečico skupaj s posodo za peko na najvišjo temperaturo. Ko je pečica segreta, vzamete posodo ven in vanjo prekucnete kruhek. Pokrijete s pokrovko in date v pečico za 20 minut. Nato zmanjšate temperaturo na 220°C in posodo odkrijete. Pustite, da se kruhek peče še 15 minut.

Ko je kruh pečen, ga previdno vzamete iz vroče posode in ga pustite na rešetki, da se ohladi.

 

 

 

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

 

Deli naprej ...