fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Datljev sirup=sladilo iz 1 sestavine – datljev

Datljev sirup je sladilo iz samo ene sestavine – datljev.

Datljev sirup je pravzaprav eno najstarejših sladil, ki so danes na voljo. Starodavni klinopisni rokopisi iz Mezopotamije omenjajo sirup in ga prikazujejo kot primarno sladilo tistega časa.

Ob vsem govorjenju o sladkorju se moramo vprašati – ali je datljev sirup le še en sladkor?

Običajni namizni sladkor je večinoma narejen iz pese ali sladkornega trsa, z znatno količino predelave, kjer je končni rezultat nekaj zelo drugačnega od prvotne oblike in narave surovine.

Sadje pa je na splošno nekaj, kar postane zrelo, pripravljeno za uživanje in sladko po lastnem naravnem procesu. Pa tudi, sladkor je večinoma brez kakršne koli prehranske koristi, razen kalorij. Sadje pa vsebuje precejšnjo količino vitaminov in mineralov.

Datljev sirup je lepljiv nektar in se v bistvu naredi tako, da datlje segrejemo v vodi, jih zmešamo, mešanico pretlačimo skozi filter, da odcedimo koščice in netopne dele datljev, nato pa vodo, s segrevanjem vodo spet odvzamemo. Kar vam ostane, je nektar, ki vsebuje vitamine in minerale iz datljev. Zato se v sirupu ohranjajo vse dobre lastnosti ki jih imajo datlji sami po sebi. Datljev sirup ne vsebuje natrija, holesterola, trans maščob in nasičenih maščob. Vsebuje veliko mineralov, ki podpirajo delovanje srca, kot sta kalij in magnezij.

Kakšen pa je okus datljevega sirupa?

Kar zadeva teksturo, je gladko z viskoznostjo, ki je nekje vmes med javorjevim sirupom in medom.

Datljev sirup je bogatega, sladkega okusa, ki spominja na karamelo s pridihom vanilije. Datljev sirup je tudi bolj gost in lepljiv v primerjavi z javorjevim ali agavinim sirupom. Zato z dodajanjem datljevega sirupa v jedi deluje tudi kot vezivo. V primerjavi z medom, je datljev sirup primeren tudi za vegane. Datljev sladkor je dober nadomestek namiznega, rafiniranega sladkorja, saj je zaradi vsebnosti mineralov in vitaminov bolj zdrava alternativa. Namizni sladkor namreč ne vsebuje ne minrelanov in ne vitaminov. Uporaba v primerjavi z agavinim in javojevim sirupom ne bo vedno 1:1, prav zaradi gostote datljevega sirupa in bo v receptih verjetno potrebno dodati malo več tekočine. V primerjavi z javorjevim sirupom je bolj sladek in tudi malenkost bolj kaloričen, ima pa več beljakovin in tudi ptibližno 700% več železa. Ima pa tudi nižji glikemični indeks (GI). drobTinkin datljev sirup je tudi brez glutena, orečkov, soje in drugih alergenov

V drobTinkini spletni trgovini ga najdeš tukaj:

KLIK

Datljev sirup daje tudi ogromno možnosti za uporabo. Uporabljamo ga lahko

  • V tortah in pecivih
  • V koktajlih in pijačah
  • Za pisane in okusne bovle
  • kor peliv (palačinke, sladoled, jogurt,…)
  • kot dodatke v smutijih
  • za marmelade
  • kava sladkana z datljevim sirupom je posebno doživetje kave

Datljev sirup ima precej dol rok uporabnosti. Je pa dobro, da ga hranite v prostoru, ki ni na direktnem soncu. Lahko se ga hrani na sobni temperaturi do 24 stopninj Celzija. Vedno ga je potrebno zajemati s čistim priborom in pokrov dobro zatesniti po uporabi.

drobTinkin datljev sirup je iz certificirane ekološke pridelave, brez nepotrebnih sestavin, je brez glutena, oreščkov, soje in primeren tako za vsejedce kot vegane. Odlično se obnese kadar želimo povečati energijo tudi med učenjem. Še vedno pa se moramo zavedati, da vsebuje tudi sladkor in je kaloričen zato ga je dobro uporabljati kot dodatek.

Kupi ga tukaj

viri: tukaj tukaj tukaj

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168