fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Zajtrk kozarčki za boljšo odpornost

Pomlad za marsikoga prinaša viroze, prehlade, alergije, utrujenost in še kako nevšečnost. Da bi se temu izognili je bistveno, da se podpremo s pisano prehrano, ki našemu telesu daje oporo in ga poživlja od znotraj. Nahranjeno telo je odporno telo.

Vitamin C za boljši dan

Vsi vemo, da je vitamin C izjemen za našo odpornost. Sama sem to že tolikokrat slišala, da se mi je vmes že zazdelo malo brezveze in klišejsko. Pa ni!

Dober vir vitamina C prinaša drugačno življenje, bolj polno z manj nadležnimi padci odpornosti. Dober vir vitamina C so naravni viri ali z drugimi besedami: hrana. Seveda je čisto fino, če vitamin C tudi dodajamo v obliki prehranskih dodatkov, a ob tem ne smemo pozabit na tisto, kar nam v hitrem tempu življenja rado uide – raznolika in nekoliko premišljena prehrana lahko v naše telo vnese ogromno vitaminov in mineralov. Med drugim tudi vitamin C.

Vsem dobro poznan vir vitamina C je limona. Pa veš, da limona dejansko ni najboljši vir vitamina C? Tako opevana je zato, ker so v njej prvič odkrili vitamin C. A to še ne pomeni, da ga ima veliko. Naj ti razkrijem vrhunski vir vitamina C.

Baobab, zakladnica vitamina C

Baobab je manj poznan vir vitamina C, ki je naravnost izjemen. Samo ena merica pokrije 28% potreb telesa po vitaminu C. Ena merica je 10g – to je res malo in zato lahko z baobabom hitro poskrbiš za zadosten vnos vitamina C v telo.

Drugače imenovan kruhovec je veliko drevo, ki raste v različnih koncih Afrike in v Avstraliji. Baobab v prahu je posušena in fino mleta pulpa plodu kruhovca, ki vsebuje velike količine vitamina C. Prav zaradi tega ima limonast okus, je pa tudi rahlo sladek, zato je najbolj primeren za uporabo v sladkih jedeh.

Ni pa baobab bogat samo z vitaminom C, pač pa se ponaša tudi z veliko vsebnostjo antioksidantov. To so snovi, ki v telesu vežejo nase proste radikale in s tem zmanjšujejo vnetja. Baobab v prahu je bogat tudi z vlakninami, ki so prebiotične narave. To pomeni, da hranijo ‘ta dobre’ bakterije v našem črevesju in s tem uravnavajo prebavo.

Baobab je zaradi teg svojih lastnosti pravo super-živilo. Še nekaj več o njem si lahko prebereš TUKAJ.

Baobab dobiš pri Drobtinki v njegovi presni različici, zato je prah praktično nedotaknjen in vitamin C res potenten. Vitamin C namreč s segrevanjem razpada in izgublja svojo moč. Pa veš, da ni vitamin C učinkovit samo pri jačanju odpornosti, ampak pomaga tudi pri tvorbi kolagena? Z dovoljšnjim vnosom vitamina C poskrbiš tudi za sijočo in napeto kožo.

Prah baobaba je res preprosto uporabit. Spodaj s tabo delim recept za dva majčkeno različna lončka za zajtrk, ki bosta tvojemu telesu dala pravi zagon z vitaminom C. V vsakem od lončkov je baobaba dovolj, da pokrije vsaj 70% tvojih dnevnih potreb po vitaminu C. Pa se je dan šele začel!

Podobno kot v lončkih lahko baobab uporabiš v vsem, kamor lahko vmešaš prah – v presnih ploščicah, smoothiejih, kremah, jogurtu, celo v kremi za cheesecake ali polnilu za palačinke. Super je tudi v pijačah, recimo v limonadi ali kar namesto limonade, v čaju namesto limone, v ledenem čaju, soku …

Raznolikost kozarčkov za zajtrk

Spodnji recept vsebuje 4 različne sloje za lonček. V treh je baobab. Vsakega od teh slojev lahko uporabiš ločeno. Chia puding lahko kombiniraš tudi s čim drugim, ne nujno s karameliziranimi jabolki. Prav tako ovsene kosmiče. Dodaš lahko oreščke in semena, marmelado, morda suho sadje.

Jogurtov sloj si lahko narediš ločeno za prigrizek ali kot polnilo za palačinke.

Ovsene kosmiče lahko razredčiš z mlekom, jih celo skuhaš, dodaš proteine ali uporabiš namesto ovsenih kosmičev pirine.

Jabolka lahko nadomestiš s hruškami in karameliziraš le-te. Ali pa ta sloj popolnoma zamenjaš z vročimi gozdnimi sadeži ali jagodami. Poleti, ko bolj paše hladno, lahko uporabiš marmelado ali sveže sadje, narezano na majhne koščke.

V vsakem primeru gre za zelo barvit recept, ki ga hitro prilagodimo lastnim željam in potrebam, ne da bi ga pri tem čisto spremenili ali ‘pokvarili’.

Dan se po jutru pozna

Jutranja rutina je zame nekakšna higiena. Zadnje čase se tega ponovno učim in se vračam k osnovam. Joga in meditacija zjutraj me prizemljita in pripravita na dan. Takoj za njima je na vrsti zajtrk. Ta mora biti polnovreden in nasiten, vsaj tekom tedna.

Tile jutranji kozarčki z baobabom so točno to, sploh če jim dodamo rastlinske proteine (klikni na povezavo).

Količina je taka, da mene nasiti. Na živce mi grejo tisti recepti, po katerih dobim mini kozarček, ali pa ponudba v trgovini, kjer mi za zajtrk ponudijo 150 g jogurta in 20 g granole. Taki kozarčki niti trenutno ne nasitijo, kaj šele, da bi držali vsaj nekaj časa.

Od teh kozarčkov pa se človek dejansko naje in ostane sit kar nekaj časa. Karamelizirana jabolka so tista, ki kozarček naredijo ekstra fin, zato ti polagam na srce, da vsaj enkrat probaš originalno različico.

Priprava lončkov vzame le 15-20 minut. Količine so primerne za en lonček. Če jih pomnožiš, lahko pripraviš zajtrk za celo družino ali pa si čez vikend pripraviš zajtrke za skoraj cel teden.

Recept

Chia puding:

40 g chia semen drobTinka

20 g baobaba v prahu drobTinka

200 ml rastlinskega mleka

50 g rastlinskega jogurta

1 jž temnega agavinega sirupa drobTinka

20 g rozin Drobtinka

Ovsena kaša:

50 g mehkih ovsenih kosmičev drobTinka

1 jž baobaba v prahu drobTinka

20 g rozin Drobtinka

20 g nasekljanih orehov

100 g rastlinskega jogurta

100 ml rastlinskega mleka

2 jž temnega agavinega sirupa drobTinka

Za jogurtovo kremo:

100 g rastlinskega jogurta

25 ml rastlinskega mleka

1 jž baobaba v prahu drobTinka

1 jž temnega agavinega sirupa drobTinka

Za karamelizirana jabolka:

cca. 150 g jabolka (ali hruške)

1 jž kokosovega olja drobTinka

1 čž cimeta drobTinka

5 čž kokosovega sladkorja drobTinka

Priprava

Za chia puding: Chia semena in baobab premešamo. Dodamo rastlinski jogurt, rastlinsko mleko in agavin sirup. Vse dobro premešamo, vmešamo še rozine in postavimo na stran. Morda bo delovalo, kot da je zmes redka, a bodo chia semena popila veliko tekočine in se bo masa zgostila.

Za ovseno kašo:

Priparvimo jogurtovo kremo – v rastlinski jogurt vmešamo baobab, rastlinsko mleko in agavin sirup.

Jabolka narežemo na majhne koščke. Majhni koščki se bodo hitreje zmehčali kot veliki. V ponvi raztopimo kokosovo olje in na njem popražimo jabolka. Po kakih dveh minutah dodamo cimet in kokosov sladkor. Še naprej pražimo, da se kokosov sladkor raztopi in se naredi karamela. Vse skupaj traja kakih 5 minut, nato ponev odstavimo. Isti postopek ponovimo s hruškami. Če so hruške trde, bo morda trajalo dlje, da se zmehčajo, bodo pa karamelizirane hruške ravno tako dobre, kot jabolka.

V lonček, ki drži cca. 500 ml tekočine, predevamo chia puding. Chia puding lahko pripravimo tudi direktno v lončku. Enako velja za ovseno kašo. Pripravimo jo lahko direktno v lončku ali pa jo preložimo v lonček.

Na chia puding ali ovseno kašo naložimo karamelizirana jabolka. Na jabolka naložimo jogurtovo kremo.

Lonček je pripravljen! Pojemo ga lahko doma, lahko pa ga zapremo in vzamemo s sabo v službo. Namesto lončka lahko uporabimo tudi skodelico.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, avtorica knjige Za dušo in srce, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168