Vanilijevo mleko iz zemeljskih mandljev

Vanilijevo mleko iz zemeljskih mandljev

Ker kravjega ali katerega drugega živalskega mleka že nekaj časa ne uporabljamo več, preiskusili smo pa že kar nekaj nadomsestkov, z veseljem delim recept, ki ga uporabljamo doma, za pripravo presnega in res zdravega napitka, ki nam je najbolj všeč. Ta napitek je po sestavi tako zelo podoben materinemu mleku, da ga lahko pijejo tudi dojenčki. V tem primeru izpustite nerafinrinarno himalajsko sol in vanilijo.

Primerjava sestave med zemeljskimi mandlji in materinim mlekom:

  • Zemeljski mandlji: 51% maščobe, 42% ogljikovih hidratov, 7% beljakovin
  • Materino mleko: 51% maščobe, 39% ogljikovih hidratov, 6% beljakovin

Sestava:

  • 100 do 150g zemeljskih mandljev (drobTinka)
  • 1,5 liter prefiltrirane vode
  • 1 ščep nerafinirane himalajske soli pol žličke vanilije v prahu (ali 1 strok vanilije).

Zemeljske mandlje je potrebno najprej namočiti za 24 ur. Posodo z namočenimi zemeljskimi mandlji postavimo v hladen prostor. Po 24 urah jih precedimo, speremo in stresemo v mešalnik, dodamo 1 liter vode, sol in vanilijo in vse skupaj dobro zmeljemo. Z zmogljivejšim mešalnikom smo hitro gotovi, manj zmogljivejši bo to delo opravljal malo dlje (z vmesnimi postanki približno 5-10 minut). Tako zmleto vsebino precedimo skozi gazo ali skozi temu namenjeno mrežato vrečko in dobro ožmemo.

Pulpo ki ostane stresemo nazaj v mešalnik in prilijemo še preostale pol litra vode in ponovimo postopek, le da tokrat meljemo manj časa. Toliko, da se voda dobro premeša s pulpo in precedimo še ta preostanek. Tako pripravljen napitek lahko pijemo kot nadomestek živalskega mleka ali mleka iz oreščkov. Namesto mleka ga lahko uporabimo pri peki raznih peciv, palačink, za smutije, na njem lahko skuhamo pirin zdrob, ga uporabimo pri izdelavi presnih sladic…lahko pa ga uporabimo tudi za zajtrk ob presni drobTinkini granoli.

Tako pripravljen napitek bo ostal užiten 3-4 dni, shranjen v hladilniku. Pulpo, ki ostane nikar ne zavrzite, lahko jo uporabite za smuti ali jo vmešate v rastlinski jogurt ali za pripravo presne sladice. Če je nimate namena uporabiti takoj, jo lahko tudi spravite v vrečko in zamrznete za kasnejšo rabo.

Deli naprej ...