Veganska amarantova kaša
Amarantova kaša je lahko odličen zajtrk, večerja ali celo sladica, ki se je bodo razveselili tudi otroci. Kaša narejena po spodnjem receptu ne vsebuje glutena, laktoze, oreščkov in rafiniranega sladkorja.
Za veliko skodelico amarantove kaše potrebujemo:
- 160g amaranta
- 2dcl nesladkanega kokosovega mleka (ali kateregakoli rastlinskega napitka)
- ½ vanilijevega stroka
- 1dcl vode ščepec nerafinirane himalajske soli
- 1 žlička agavinega sirupa (lahko tudi brez)
Za sadni preliv potrebujemo:
- 50g zamrznjenega ali svežega sadja (po izbiri)
- 5g chia semen
Sveže sadje za posip.
Najprej segrejemo do vretja mleko, žličko agaivnega sirupa in vanilijev strok, dodamo amarant, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 15-20 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se amarant ne prime dna. Ko se amarantovo seme napihne, ugasnem ogenj in pustimo stati še nekaj minut. Med tem pripravimo sadni preliv. Sadje z žlico ali dvema vode, segrejemo nad ognjem, odstavimo in dodamo chia semena.
Premešamo nato počakamo nekaj minut, da chia semena vpijejo nekaj tekočine. Če imamo kašo raje v bolj tekočem stanju ji lahko dodamo še kokosovo mleko do željene teksture in jo prelijemo v skodelico. Nato po vrhu z žlico dodamo sadje s chia semeni, posujemo s svežim sadjem in si privoščimo to okusno kašo. Amarantova semena so bogata z vlakninami, beljakovinami dragocenimi aminokislinami, minerali, kalcijem, železom in manganom.
Recept je bil objavljen tudi na portalu Moja leta.
Recept in forogtafija: Tina Teršek
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
-
Presna ekološka chia semena, drobTinka, 230 g5,35 € vklj. DDV