Veganske sarmice z orehi in zemeljskimi mandlji

Sarme sem nazadnje jedla, ko sem že uživala meso, od takrat se jih nisem lotila, ker mi okus seitana in podobnih nadomestkov nekako ni prepričal za uporabo pri pripravi sarm. Je pa pozornost spodbudil recetp, ki sem ga dobila od Mateje Brezovnik, kjer je namesto mesa uporabila mlete orehe. Ja, mlete orehe! Nujno sem morala preizkusit recept, kot ponavadi sem ga malenkost priredila po sovjem okusu in naj vam povem, da so te sarme božanske.

 

Zakaj so te sarme tako božanske? Marsikdo bi pomislil, da orehi spadajo samo v potico, peciva in piškote, ampak okus se odlično poveže z ostalimi sestavinami in sarme postanejo prava gurmanska dogodivščina.

Sarme navdušijo z:

  • vonjem praženih orehov in zemeljskih mandljev že med samo pripravo
  • masa se da lepo zviti v zeljne liste
  • okus praženih orehov in mandljev se tako lepo združi z vsemi začimbami in zeljem
  • je ravno dovolj nasitna in ne pšča teže v želodcu
  • je navdušiča tako mesojedce kot tiste, ki mesa ne uživamo

Mislim, da sem delala sarme nasploh, komaj drugič v življenju in majčkeno me je skrbelo kako mi bodo uspele. Navdušena sem nad pripravo, vsega skupaj mi je vzelo dobre pol ure, ostalo pa je opravila pečica 🙂

 

Recept:

za sarmice

  • 10 listov kislega zelja⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • dobra tretjina 1 literskega kozarca narezanega kislega zelja⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 manjša čebula⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 150 g riža (polnozrnatega)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 100 g zmletih orehov⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 50 g kosmičev iz zemeljskih mandljev⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • nerafinirana himalajska sol in poper po okusu⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • majaron po okusu ( se mi fino zdi, ker sem lakho uporabila svojega, zamrznjenega )⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 strok šesna (drobno nasekljan)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 žlička kvasnega ekstrakta, po želji ( vitam-r, doda odličen okus )⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 žlica olja zemeljskih mandljev ( odličen za kuhanje zaradi svoje sestave in odpornosti na višje temparature )⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 lovorjev list

za prežganje

Postopek:

Čebulo in česen drobno narežemo in pražimo na olju, da postekleni. Met tem zmeljemo orehe v sekljalniku ali blenderju in jih dodamo k praženi čebuli. Pražimo jih približno 5 minut in med tem stalno mešamo, da se ne prismodijo. Dodamo opran riž, sol, poper in ostale začimbe, kratko prepražimo, dolijemo nekaj vode in kuhamo približno 10 minut. Ostavimo, da se zmes malo ohladi.

Med tem pripraivmo prežganje. Segrejemo olje, dodamo tapiokino moko in na hitro prepražimo, naot dodamo že dimljeno papriko v prahu, premešamo in odstavimo.

Dno pekača prekrijemo z narezanim kislim zeljem in ga prelijemo s prežganjem, premešamo in ga lepo rapzoredimo. Po vrhu nadrobimo lovorjev list.

V posamičen list zelja damo 2 žlički nadeva in ga zvijemo sarme eno za drugo in jih polagamo v pekač. Nalijemo vodo tako, da ta skoraj prekrije sarme in pokrite s pokrovom pečemo 60 minut na 200°C. Če želimo, da se n avrhu zapečejo jih odkrijemo in pečemo še 15-30 minut.

 

 

Fotografija in poo navdihu recepta Mateje Brezovnik pripravila: Tina Teršek

 

Deli naprej ...