fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Preprosta datljeva karamela

Slajenje a zdrav način predstavlja velik izziv. Na začetku se vsi sprašujemo, kaj sploh so zdrave opcije, kako jih uporabit, bodo spremenile okus jedi, se bodo v receptu obnašale enako? Sama prisegam na zdravo pamet – če uporabljam sirup, potem bom potrebovala manj tekočine v receptu. Če uporabljam sladilo s specifičnim okusom, kot sta npr. kokosov sladkor ali mesquite, potem bo to verjetno vplivalo na okus sladice. Obstaja pa ena rešitev, ki je ne le zdrava opcija, ampak tudi okusa sladice ne spremeni preveč: datljeva karamela.

Moj recept je malo zaokrožen in izpopolnjen. Najlažji način za pripravo datljeve karamele je namočit mandlje in jih naslednji dan zmiksat v blenderju. Jaz pa ne bi bila jaz, če ne bi tega recepta ponesla nivo višje. To karamelo lahko jem na žlico!

Sicer pa jo rada uporabim za sladice kot so twix palčke, jabolčna pita, mafini, piškoti in pravzaprav kar vsaka sladica, kamor se mi zdi, da bi karamela pasala.

Sestavine:

  • 160 g datljev
  • 50 g kokosove kreme (trd del iz konzerve)
  • 5 kapljic vanilijeve esence (ali sredica vanilijevega stroka)
  • ščep himalajske soli

Postopek:

Datlje čez noč namočim v vodi. Rada jih zalijem z vrelo vodo, pokrijem in pustim stat, gre pa tudi s hladno vodo. Naslednje jutro datlje, vodo, kokosovo kremo, vanilijo in sol dam v blender in vse dobro zmiksam, da dobim gladko pasto. Shranim v steklenem kozarčku, kjer počaka vsaj kak teden.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159