
Praznični piškoti
Ker je ravno tak čas in se spodobi, da v kuhinji zadiši po pranzučnih začimbah, delim z vami nekaj receptov. Mogoče vam pa pridejo prav 😉
Recepti so bli objavljeni tudi v reviji Jana, dne 6. 12.2017
Presni čokoladno karamelni brownie
Podlaga:
- 220 g presnih mandljev
- 190 g presnih datljev
- 35 g presnega kakava v prahu
- ščep nerafinirane himalajske soli
Karamela:
- 33 g presnega kokosovega olja
- 130 g presne datljeve paste*
- 113 g arašidovega masla
- ½ stroka vanilije (samo sredica)
- ščep nerafinirane himalajske soli
Čokoladni preliv:
- 95 g presnega kokosovega olja
- 30 ml temnega agavinega sirupa
- 40 g presnega kakava v prahu
- 5 g mesquite v prahu
** datljevo pasto lahko pripravimo tudi sami. V sekljalniku zmeljemo datlje z nekaj žlicami vode in ščepcem himalajske soli
Presna pistacija in ribani kokos za posip.
Podlago pripravimo tako, da v sekljalniku zmeljemo najprej mandlje, da dobimo grobi moki podobno teksturo. Nato dodamo datlje, kakav v prahu in himalajsko sol. Zmeljemo, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Če je zmes presuha po žličkah dodajamo vodo, dokler se zmes med mletjem ne sprime v kroglo.
Pekač obložimo s folijo za živila, enakomerno nadevamo maso in postavimo na stran.
Za karamelo vse sestavine, razen kokosovo olje, meljemo dokler ne dobimo enakomerno zmes. Nato dodamo še kokosovo olje, da dobimo karameli podobno zmes. Z njo enakomerno premažemo prej pripravljeno podlago našega brownija.
Sedaj pripravimo še čokoladni preliv. V sekljalniku zmeljemo vse sestavine za čokoladni premaz. Enakomerno ga nanesemo na brownie, posujemo z nasekljano pistacijo in ribanim kokosom ali kakšnim drugim posipom. Poljubno razrežemo in ponudimo. Ostanke lahko hranimo v hladilniku približno teden dni…, če ga seveda kaj ostane 😉

Matcha presne kroglice
Osnova:
- 90 g presnega ribanega kokosa
- 25 g presnega kakava v prahu
- 15 ml temnega agavinega sirupa
- 50 g presnega kokosovega masla (mus)
- ½ stroka vanilije (sredica)
- ščep nerafinirane himalajske soli
Glazura:
- 90 g presnega kokosovega masla (mus)
- 2 žlički temnega agavinega sirupa (ali po okusu)
- ½ stroka vanilije* (sredica)
- noževa konica spiruline v prahu
- ¼ žličke matche
Osnovo pripravimo tako, da v sekljalniku zmeljemo vse sestavine. Po potrebi dodamo žličko ali dve vode, da dobimo zmes, ki se med mletjem sprime v kroglo. Z roko oblikujemo kroglice in ji zlagamo na ravno podlago. Nato jih postavimo v zamrzovalnik.
Medtem pripravimo glazuro. Nad paro stopimo kokosovo maslo, mu dodamo agavin sirup, spirulino in ječmenovo travo. Če želimo bolj intenzivno barvo, dodamo več spiruline.
Ohlajene kroglice pomakamo v glazuro in jih odlagamo na ravno površino. Poljubno jih ne okrasimo in postavimo v hladilnik, dokler jih ne postrežemo. V hladilniku ostanejo dobre približno 14 dni.

Presni piškotki s presno jagodno marmelado
Za maso potrebujemo:
- 220 g presnih indijskih oreščkov
- 45 g presnega ribanega kokosa
- 25 g presnih chia semen
- 30 ml temnega agavinega sirupa
- 30 g presnega črnega sezama
- ½ stroka vanilije (sredica)
- ščep nerafinirane himalajske soli
za marmelado potrebuje približno 60 g jagod (lahko so tudi zamrznjene).
za posip: liofilizirane jagode
Če uporabljamo zamrznjene jagode, jih najprej odtalimo.
V sekljalniku najprej zmeljemo indijske oreščke in ribani kokos, da dobimo grobi moki podobno teksturo. Nato dodamo chia in sezamova semena, vanilijo, sol in agavin sirup. Namesto vanilije lahko uporabimo tudi cimet ali naribano lupinico ene ekološke limone. Zmeljemo, da se sestavine lepo porazdelijo. Nato dodamo žličko ali dve vodi, da se masa lepo sprime. Nato oblikujemo kroglice, jih nežno sploščimo. Na sredini naredimo jamico.
Jagode zmečkamo in jih nadevamo v pripravljene jamice. Posujemo z liofiliziranimi jagodami.
Tako pripravljene piškote postavimo v dehidrator in jih sušimo približno 8 – 12 ur pri temperaturi 42°C – 45 °C
Posušene piškote lahko hranimo na prostem približno teden dni.

Zeleni piškotki z brusnicami
Za maso potrebujemo:
- 60 g presne oluščene pistacije
- 85 g presnega ribanega kokosa
- 74 g ovsenih kosmičev brez glutena
- 15 ml temnega agavinega sirupa (ali po okusu)
- 4 g ječmenove trave
- noževa konica spiruline v prahu
- voda po potrebi
Za kremo potrebujemo:
- 70 g presnega ribanega kokosa
- 90 g presnih indijskih oreščkov
- 35 g presnih brusnic
- 1 žlička presnega kokosovega olja
V sekljalniku zmeljemo pistacijo, ribani kokos in ovsene kosmiče, da dobimo grobi moki podobno teksturo. Nato dodamo agavin sirup, spirulino in na koncu še vodo, če je to potrebno. Masa mora biti dovolj lepljiva, da jo lahko zvaljamo med dvema plastema folije za živila.
Iz zvaljanega testa izrežemo parno število primernih krogcev. Lahko uporabimo modelčke za izrezovanje piškotov. Krogce postavimo v zamrzovalnik. Položimo jih enega poleg drugega, da se ne sprimejo. Če želimo, lahko v polovico krogcev vtisnemo še po eno brusnico.
Kremo pripravimo tako, da ribani kokos in indijske oreščke zmeljemo, da ostane čim manj grudic. Nato dodamo brusnice in kokosovo olje. Meljemo toliko časa, da se masa zmehča.
Tako pripravljeno kremo namažemo na polovico izrezanih krogcev, z drugo polovico pa jih pokrijemo in nežno pritisnemo na kremo.
Piškotke hranimo v hladilniku največ teden dni.

Čokoladni piškoti s pomarančo
Za maso potrebujemo:
- 36 g presnih drobljenih lanenih semen
- 200 g presnih mandljev
- 25 ml temnega agavinega sirupa (oz. po okusu)
- naribana pomarančna lupinica polovice pomaranče
Pomarančni žele:
- 80 g presnih suhih marelic
- 2 srednje veliki pomaranči
- 7 g mletega psylliuma (indijski trpotec)
Čokoladni premaz:
- 45 g presnega kokosovega olja
- 35 g presnega kakava v prahu
- 15 ml temnega agavinega sirupa (oz. po okusu)
Lanena semena in mandlje zmeljemo. Dodamo agavin sirup in pomarančno lupinico. Maso razvaljamo med dvema plastema folije za živila in izrežemo poljubne oblike.
Marelice namočimo za približno 20 minut, nato jih zmeljemo. Dodamo sveže iztisnjen pomarančni sok in zmleti indijski trpotec. Pustimo stati 20 minut.
Za čokoladni premaz gladko zmeljemo vse sestavine, z njim premažemo polovico piškotov in jih postavimo v hladilnik.
Drugo polovico premažemo s pomarančnim želejem in pokrijemo s piškoti premazanimi s čokolado.

Recept in fotografija: Tina Teršek
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Presni ekološki ribani kokos, drobTinka, 160 g2,95 € vklj. DDV
-
Ekološki ovseni kosmiči, drobTinka, 270 g2,99 € vklj. DDV
-
Presna ekološka drobljena lanena semena, drobTinka, 280 g3,02 € vklj. DDV
-
Presni ekološki kokosov mus, drobTinka, 300 g4,60 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
-
Presni, ekološki kakav v prahu, drobTinka, 180 g5,60 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
-
Presni ekološki datlji, razkoščičeni, drobTinka, 160 g3,65 € vklj. DDV
-
Presna ekološka chia semena, drobTinka, 230 g5,35 € vklj. DDV
-
Ekološke brusnice , drobTinka, 170 g6,13 € vklj. DDV