fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Himalajska sol – je res boljša od navadne soli?

Himalajska sol izvira iz vznožja gorovja Himalaje. Rudniki se nahajajo predvsem v Pakistanu. Veliko ljudi je mnenja, da je himalajska sol neprimerljivo bolj zdrava od navadne.

Pa je res?

Sol je izjemno pomemben del prehrane. Natrijev klorid sestavlja kar 98% soli. Natrij je pomemben mineral, ki ga naše telo potrebuje za normalno delovanje. Ljudje uživamo sol že tisočletja, raziskave pa kažejo, da je uživanje soli nujno. Natrij namreč:

  • podpira krčenje in sproščanje mišic
  • uravnava nivo telesnih tekočin in preprečuje dehidracijo
  • pomaga pri prenosu živčnih signalov
  • preprečuje nizek krvni tlak

Vse to seveda v normalnih količinah. Sol v prevelikih količinah za človeka ni priporočljiva. Himalajska sol pa vsebuje manj natrijevega klorida kot namizna sol, saj je himalajska sol manj predelana. Ima tudi bolj slan okus kot namizna sol, kar pomeni, da je lahko uporabimo manj, da dosežemo enak okus.

Kaj je posebnega pri himalajski soli?

Himalajska sol poleg natrija vsebuje še ogromno drugih mineralov v sledovih. Nekateri viri navajajo kar 84 dodatnih mineralov. Med njimi so kalij, magnezij, železo in kalcij, ki soli dajejo rožnat ten. Zaradi njih je tudi okus himalajske soli drugačen od okusa navadne soli.

V ajurvedi velja za najbolj zdravo vrsto soli. Himalajska sol je odlična za zmanjševanje mišičnih krčev in velja za najčistejšo in najbolj koristno sol za zdravje in kuhanje. Vendar je potrebno vedno poudariti, da je potrebno paziti na dnevni vnos soli.

Navadna namizna sol je rafinirana. Očiščena je vseh nečistoč in ostalih mineralov, ki bi jih sicer vsebovala. Vanjo so dodane snovi proti strjevanju, velikokrat pa je namizna sol tudi beljena.

Himalajska sol je nasprotno od tega nerafinirana in nima dodanih umetnih snovi. Ker jo pridobivajo ročno in minimalno procesirajo, je himalajska sol precej bolj zdrava od navadne, rafinirane soli.

Uporaba himalajske soli

Himalajsko sol lahko uporabljamo enako kot navadno. Dodamo jo jedem, potresemo po solati ali zelenjavi, ščepec soli dodamo sladicam itd. Paziti moramo le količino, saj je himalajska sol bolj slana od namizne.

Raziskave kažejo, da kar 90% populacije uživa preveč soli, predvsem skozi procesirano hrano. Priporočen dnevni vnos natrija je 2300 mg/dan, kar ustreza eni čajni žlički. S tem v mislih se lahko sami preverjamo in ugotovimo, ali uživamo preveč soli, ali ravno pravšnjo količino.

Kot pri vsem je najboljši odgovor uravnotežena celostna prehrana. Z uživanjem doma pripravljenih jedi in minimiziranjem procesirane hrane lažje nadzorujemo vnos soli, pa tudi sladkorja, maščobe, konzervansov in ostalih manj- ali nezdravih snovi v telo.

Himalajsko sol lahko uporabiš tudi v kopeli – ta naj bi izboljševala kožne težave in pomagala pri bolečih mišicah. Poznaš solne lučke, ki oddajajo prijetno toplo svetlobo? Tudi tu je uporabljena himalajska sol.

V naši spletni trgovini pa jo najdeš TUKAJ

Pripravila: Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159