fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Pravi kakav je čudež narave

Kakav v prahu, pravi kakav ali grenek kakav naj bi prvi uporabljali Maji. V Evropo so ga prinesli Španski osvajalci v 16. stoletju in od takrat naprej se na tej strani Atlantika vse vrti okoli čokolade.

Kakav je zdravilo

Kakav v prahu je pridobljen iz kakavovih zrn. Najprej so zrna zdrobljena, nato pa stisnjena, da iz njih izločijo maščobo. Kar ostane zmeljejo v kakavov prah. Ta prah je grenek in sam po sebi ni preveč okusen, a je izjemno hranljiv.

Bogat je s polifenoli – antioksidanti, ki pomagajo pri boljšem krvnem obtoku, nižanju pritiska, zmanjševanju holesterola in blaženju vnetij. Žal se večina teh izgubi s segrevanjem kakava in alkaliziranjem, ki zmanjša grenkobo. Najbolje je uporabljati presni kakav v prahu – tak, kot ga najdeš TUKAJ.

Kakav lahko izboljša počutje in blaži simptome depresije. Temna čokolada zmanjšuje stres, vroč kakav pa pomirja in povečuje zadovoljstvo.

Črna čokolada in pravi kakav pomagata pri izgubi teže in vzdrževanju telesne teže – a le, če je v igri prava črna čokolada z visoko vsebnostjo kakava (bela in mlečna čokolada nimata istih lastnosti).

Vsesplošna uporabnost kakava

Ne le, da je kakav glavna sestavina črne čokolade, ampak je tudi nasploh uporaben v različnih jedeh. Najbolj splošno se uporablja pri pripravi čokoladnih sladic – tort, rjavčkov, mafinov, piškotov, čokoladnih krem ipd.

Pravi kakav lahko pripravimo kot topel napitek; pokuhamo ga v vodi in dodamo malo mleka ali smetane, za dodaten okus pa lahko dodamo še nekaj kardamoma, cimeta, ingverja, klinčkov in/ali čilija ter napitek po želji sladkamo.

Kakav je krasen tudi v smutijih, chia pudingu, ko pripravljamo čokoladni mousse ali jutranje kosmiče, lahko ga posujemo po sadju, vmešamo v kavo in celo dodamo v omake za slane jedi.

Besedilo in fotografija: Vita Vybihal, blogerka pri Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168