fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Beljakovine iz bučnih semen: odličen vir rastlinskih beljakovin

Bučni proteini ali beljakovine se nahajajo v bučnih semenih. Semena sama so bogata s proteini in zdravimi maščobami, pa tudi vlakninami. Za večji vnos proteinov v manjših količinah so bučni proteini v prahu krasna rešitev.

Običajno bučnim proteinom v procesu priprave odstranjijo večino maščob, zaradi česar je prah manj kaloričen. Pravzaprav so bučni proteini navadno »zero-waste« produkt. Med stiskanjem bučnih semen za bučno olje v procesu ostane del semen neuporabljen. Med stiskanjem se iz tega dela tvori trda »pogača«, ki jo kasneje zmeljejo v prah. To so bučni proteini. Dorbtinkini proteini se v tem razlikujejo od ostalih, saj so narejeni iz celih bučnih semen in ne iz ostanka po stiskanju olja. V procesu dehidriranja, stiskanja in mletja se temperature ne dvignejo nad 40°C, zato so Drobtinkini bučni proteini presni. 30 g Drobtinkinih bučnih proteinov (približno ena merica) vsebuje kar 19.5 g proteinov (65 g na 100 g izdelka).

Bučni proteini v prahu so izjemen vir mineralov, kot so magnezij, cink, fosfor in železo. Vsebujejo še vitamina B in K, pa vitamin E, ki je antioksidant. Študije kažejo, da bučni proteini izboljšujejo stanje holesterola v telesu (znižujejo nivo »slabega« LDL holesterola) in zvišujejo proti-vnetno aktivnost. Za nameček vsebujejo tudi vseh 18 aminokislin, potrebnih za tvorbo beljakovin.

Kako jih lahko uporabim?

Podobno kot ostale proteinske prahe, lahko tudi bučne proteine preprosto zmešaš z vodo ali (rastlinskim) mlekom. Dodaš jih lahko v smoothie ali pa si z njimi popestriš biskvite, domače sladolede, mafine in palačinke. Preizkusiš jih lahko v namazih ali jih zamesiš v kruh. Iz njih lahko pripraviš tudi proteinske ploščice ali kroglice.

Najpreprostejši način za uživanje bučnih proteinov ostaja priprava smoothieja, zato je tu še recept:

500 ml rastlinskega mleka ali vode (lahko pol pol)

1 banana

2 pesti zelenja (špinača, listnati ohrovt, blitva ipd.)

4 jž bučnih proteinov

6 datljev

2 jž chia semen

ščep himalajske soli

1 čž kokosovega olja

Po želji svež ingver in nekaj kurkume

Vse sestavine zblendamo v blenderju ali multipraktiku. Količina zadošča za dva smoothieja.

Bučne beljakovine najdeš v veliko drobTinkinih izdelkih, najdeš jih tukaj:

Pripravila Vita iz Little Kitchen Vibes, bloggerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168