Babka z zemeljskimi mandlji in mesquite-om
Če še niste slišali za babko, pazite, da vas ne vrže iz stola, ker vas čaka eden najbolj okusnih receptov. 😀 Že lep čas sem sanjala o njej, zdaj sem jo pa končno tudi pripravila!
Torej kako se lotiti te čudovite sladice, ki ima tako prikupno ime?
Recept:
- 300 g moke (150 g polnozrnate pirine in 150 g bele pirine moke)
- 50 g kokosovega sladkorja
- 2 čž suhega aktivnega kvasa
- ščep nerafinirane himalajske soli
- 1 čž cimeta, najrajši cejlonskega
- 50 g kokosovega olja
- 200 ml ovsenega mleka
Za polnilo:
- 150 g moke zemeljskih mandljev
- 3 jž mesquite-a
- 2 jž kokosovega sladkorja
- 200 ml vrelega ovsenega mleka
Moko, sladkor, kvas, sol in cimet damo v večjo posodo in pomešamo z metlico. Kokosovo olje stopimo in ga vmešamo v mleko. Tekočino prilijemo suhim sestavinam in vse dobro premešamo. Testo gnetemo še kakih 5 minut, da dobi elastičnost. Na začetku bo precej mokro in lepljivo, a bo z gnetenjem izgubilo nekaj lepljivosti in pridobilo na mehkobi.
Testo nato zapremo v posodo – lahko ga prestavimo v posodo s pokrovom ali pa prvotno posodo pokrijemo z aluminijasto folijo ali voščenim papirjem za ovijanje za ponovno uporabo. Posodo prestavimo v hladilnik, kjer jo pustimo čez noč.
Naslednji dan zjutraj posodo vzamemo iz hladilnika in jo pustimo na pultu, da se testo malo segreje. Medtem pripravimo nadev.
Moko iz zemeljskih mandljev, mesquite in kokosov sladkor zmešamo z metlico. Mleko zavremo in še vrelega prilijemo mešanici za nadev. Mešanico dobro premešamo, da v njej ni grudic in suhih kosov.
Testo prestavimo na pomokano površino in razvaljamo v pravokotnik. Pravokotnik namažemo z nadevom, da je nadev enakomerno razporejen po celotni površini.
Nato začnemo zvijat na daljši stranici pravokotnika. Zvijamo tesno rolo, da dobimo kačo. To rolo po dolžini prerežemo napol. Obe polovici prepletemo med sabo, kot da bi želeli ustvariti debelo vrv.
V podolgovat pekač damo peki papir. V ta pekač prestavimo oblikovano testo, našo babko. Pokrijemo in pustimo vsaj kako uro, da vzhaja na sobni temperaturi.
Babko pečemo v ogreti pečici na 180°C 30-35 minut. Preden jo postrežemo, pustimo, da se ohladi, saj jo bo veliko lažje narezati, kot toplo.
Pripravila Vita iz Little Kitchen Vibes, bloggerka in fotografinja
-
Ekološki kokosov sladkor, drobTinka, 400 g4,98 € vklj. DDV
-
Ekološki mesquite v prahu, drobTinka, 250 g4,99 € vklj. DDV
-
Presna ekološka moka iz zemeljskih mandljev, fino mleta, drobTinka, 400 g6,75 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV