fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Babka z zemeljskimi mandlji in mesquite-om

Če še niste slišali za babko, pazite, da vas ne vrže iz stola, ker vas čaka eden najbolj okusnih receptov. 😀  Že lep čas sem sanjala o njej, zdaj sem jo pa končno tudi pripravila!

 

Zame je babka kot ena odprta potička. Pripraviš jo na zelo podoben način, samo “finishing touch” je drugačen. Meni je ekstra kjut.

Tokrat sem jo naredila iz polnozrnatega testa in tigernut file iz moke iz zemeljskih mandljev. Čeprav kontrasta v barvi ni blo kaj dosti, je bil pa zato okus out of this world!

Babka iz zemeljskih mandljev je tako super tudi ker:

  • prav čutiš lahko, kako je zdrava.
  • je sladkana z mesquitom, ki je fino sladilo, ki ne povzroča takega poskoka sladkorja v krvi kot navadni sladkor, sladek je pa prav tako!

  • okus se pa krasno kombinira s tigernut moko.
  • izgled je atraktiven in verjamem, da bo navdišila tudi z okusom
  • jo lahko pripraviš za praznike kot je Velika noč in z njo navdušiš svoje domače

Preden jo narežeš počakaj, da se ohladi, ker je tako nežna, da se topla lahko razleti, zato se upri omamnemu vonju dokler ne bo voljna za razrez. Ampak najprej je treba čimprej k delu in jo speči, da se lahko čimprej začne razvajanje z babko 🙂

Torej kako se lotiti te čudovite sladice, ki ima tako prikupno ime?

Recept:
Za polnilo:

Moko, sladkor, kvas, sol in cimet damo v večjo posodo in pomešamo z metlico. Kokosovo olje stopimo in ga vmešamo v mleko. Tekočino prilijemo suhim sestavinam in vse dobro premešamo. Testo gnetemo še kakih 5 minut, da dobi elastičnost. Na začetku bo precej mokro in lepljivo, a bo z gnetenjem izgubilo nekaj lepljivosti in pridobilo na mehkobi.

Testo nato zapremo v posodo – lahko ga prestavimo v posodo s pokrovom ali pa prvotno posodo pokrijemo z aluminijasto folijo ali voščenim papirjem za ovijanje za ponovno uporabo. Posodo prestavimo v hladilnik, kjer jo pustimo čez noč.

Naslednji dan zjutraj posodo vzamemo iz hladilnika in jo pustimo na pultu, da se testo malo segreje. Medtem pripravimo nadev.

Moko iz zemeljskih mandljev, mesquite in kokosov sladkor zmešamo z metlico. Mleko zavremo in še vrelega prilijemo mešanici za nadev. Mešanico dobro premešamo, da v njej ni grudic in suhih kosov.

Testo prestavimo na pomokano površino in razvaljamo v pravokotnik. Pravokotnik namažemo z nadevom, da je nadev enakomerno razporejen po celotni površini.

Nato začnemo zvijat na daljši stranici pravokotnika. Zvijamo tesno rolo, da dobimo kačo. To rolo po dolžini prerežemo napol. Obe polovici prepletemo med sabo, kot da bi želeli ustvariti debelo vrv.

V podolgovat pekač damo peki papir. V ta pekač prestavimo oblikovano testo, našo babko. Pokrijemo in pustimo vsaj kako uro, da vzhaja na sobni temperaturi.

Babko pečemo v ogreti pečici na 180°C 30-35 minut. Preden jo postrežemo, pustimo, da se ohladi, saj jo bo veliko lažje narezati, kot toplo.

Pripravila Vita iz Little Kitchen Vibes, bloggerka in fotografinja


Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 166