Veganski “sirni” namaz

Veganski “sirni” namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se mleku in mlečnim izdelkom izogibam, jih nadomeščam z veganskimi namazi, ki so odlični, hitro jih pripravimo, poleg tega pa lahko, če ga naredimo preveč, zamrznemo in uporabimo ob drugi priložnosti. Vanj lahko vmešamo naše najljubše začimbe in ga naredimo točno takšnega, kot nam je najbolj všeč.

Za večjo skledico potrebujemo:

  • 150g indijskih oreščkov*
  • sveže iztisnjen sok 1 do 1 ½ limone*
  • 2 ščepca nerafinirane roza himalajske soli (ali po okusu)
  • 1 žlico olja zemeljskih mandljev* (ali kakšnega drugega hladno stiskanega)
  • 2 žlički pivskega kvasa*
  • 1 česnov strok*
  • In vaša najljubša zelišča (drobnjak, česen, čemaž, rožmarin, rdeča paprika v prahu,…)*

*iz kontrolirane ekološke pridelave

Indijske oreščke namakamo najmanj tri ure. Nato jih v sekljalniku zmeljemo skupaj s oljem in limoninim sokom. Zmes mora biti kremasta in gladka. Dodamo še sol, česen, pivski kvas in dobro zmeljemo. Nato pridejo na vrsto zelišča. Jaz sem razdelila namaz na dva dela. V enega sem dodala drobnjak (česnov in navaden), v drugega sladko rdečo papriko v prahu. V tako pripravljen namaz lahko namakate narezano svežo zelenjavo, ali ga namažete na razne krekerje, kruh, …

Recept je bil objavljen tudi na portalu Moja leta.

Deli naprej ...