fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Gregova rojstnodnevna, presna in veganska rolada

Februar je najin mesec, oba sva namreč rojena v njem. Ko gre za praznovanje drugih, se še prikrade tisti evforični občutek, ko pa sva na vrsti midva, pa poteka vse bolj mirno in v družinskem krogu. Pravzaprav, ne vem zakaj je tako, ampak nihče od naju ne čuti, da bi delala veliko stvar okoli samega praznovanja. No s puncama je drugače. Že januarja sta začeli pripravljati presenečenje za naju, zapirali sta se v sobo in se skrivnostno nasmihali, njuno zavezništvo je v tem času vsako leto na višku. Jaz pa sem upala, da bom imela čas pripravit kakšno sladičko, kar mi je vedno v veselje in nihče ne ve kaj pravzaprav bo nastalo 🙂 Prvi je na vrsti on…moj rojstni dan sledi kakšen teden za njegovim…

Vse je šlo lepo po planu, nobenih ne planiranih situacij in vse mi je šlo gladko od rok. Tako je nastala tale rolada, kremasta, sočna, s priokusom rožiča, ki je se je lepo povezal z vanilijevo kremo in ravno prav kislimi malinami… In hitro je narejena.

No, tudi Valentinovo nama ni blizu, mogoče sva trmasta vodnarja, večna upornika in nama gre na živce, da nama kdo diktira kdaj in kako je treba kaj izkazovati, pa vseeno…tale ruladica bi bila lahko lepo presenečenje in gesta za tiste, ki nimate podobnih pomislekov in ta dogodek radi doživljate in si namenite kak poseben trenutek.

Za podlago potrebujete:

Priporočljivo je, da datlje namakate približno 30 minut, da se malo omehčajo. Če uporabljate medjool datlje to ni potrebno, saj so bolj mesnati in mehkejši. V sekljalniku najprej zmeljite makadamija oreščke, da dobite moki podobno snov. Ne meljite predolgo, da se iz oreščkov ne izloči olje. Potem dodate še moko iz zemeljskih mandljev, rožič v prahu, datlje in sol. Zmeljite, da dobite testu podobno maso. Če je presuha, po žličkah dodajajte vodo.

Tako pripravljeno maso zvaljajte med dvema plastema plastične kuhinjske folije. Zvaljate jo v pravokotno obliko in lahko kar precej na tanko. Pustite jo med folijama in postavite v hladilnik. Ta čas pripravite kremo.

Za kremo potrebujete:

  • 100g presnih indijskih oreščkov
  • 30ml temnega agavinega sirupa
  • 30ml presnega vanilijevega ekstrakta* oziroma sredica enega stroka vanilije
  • 1/2 limone* (sveže iztisnjen sok)
  • 60g presnega kokosovega olja
  • 6g sončničnega lecitina v prahu (po želji)
  • približno 100g zamrznjenih malin

Oreščke namočite čez noč ali vsaj za 3 ure. v blenderju jih zmeljite skupaj z agavinim sirupom, vanilijo in slabim decilitrom filtrirane vode. Krema ne sme biti preveč tekoča. Nad paro stopite kokosovo olje in ga med mletjem dodajajte v maso, da se lepo porazdeli. Nato dodajte še lecitin. Tudi brez njega bo krema dobra.

Tako pirpravljeno kremo postavite v zamrzovalnik za približno 10-20 minut. Pazite, da krema ne zamrzne.

Ko se krema dovolj ohladi, postane lepo mazljiva. Podlago vzamite iz hladilnika in ji odstranite zgornjo plast folije. Z dvema tretjinama kreme enakomerno premažite podlago. Preostali del pa shranite v zamrzovalniku, da boste z njo kasneje okrasili rulado. Na en rob zložite maline tako, da je med njimi malo prostora in se lepo “usedejo” v kremo. Nekaj malin pa razdrobite in razporedite po ostalem delu kreme. Ne pozabite si shraniti malin še za okras. Nato zvijete rulado. S pomočjo spodnje plasti folije je to precej enostavno. Zvito rulado s folijo vred postavite v zamrzovalnik še za 20 minut, da se malo strdi in jo boste lažje odstranili iz folije in postavili na servirni krožnik. Sedaj lahko premažete rulado še s preostalim delom kreme in okrasite z malinami.

Naj vam tekne 🙂

gregova-rulada1

Recept in fotografija. Tina Teršek

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159