Veganski čokoladni drobljenec z malinami in karamelnim prelivom … brez peke
Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji s sadjem… takrat naredim drobljenec, ki se ga z lahkoto priredi točno po našem okusu. Po navadi si ga pripravim prejšnji večer, zjutraj pa ga samo še okrasim …
Drobljenec:
- 40 g indijskih oreščkov(ali oreščkov po želji)
- 60g mletega kokosa
- 10g nesladkanega kakava v prahu
- 50g datljev (ali fig ali drugega suhega sadja)
- ščepec himalajske soli
- lupinica ¼ ekološke limone
Karamelni preliv:
- 40g datljeve paste (pripravimo jo tako, da datlje zmeljemo z nekaj vode in ščepcem himalajske soli – približno 200g datljev, 300ml vode in soljo, tako pripravljeno shranimo v dobro zaprtem steklenem kozarčku v hladilniku približno 2 tedna. Pasta mora biti gladka, brez koščkov)
- 1 žlička nesoljenega arašidovega masla(kremastega brez koščkov)
- himalajsk sol po okusu
- voda po žličkah po potrebi
Dodatek:
- 30 g malin ali kakšnega drugega sadja narezanega na koščke (lahko tudi suhega)
- 1 žlica oreščkov ali semen (po želji)
Drobljenec pripravimo tako, da vse sestavine zmeljemo v sesekljalniku. Pazimo, da ne meljemo predolgo, saj se masa ne sme sprijeti. Tako pripravljeno nadrobimo v posodico in postavimo v hladilnik.
Med tem pripravimo karamelo (in datljevo pasto, če je še nimamo pripravljene od prej).
Drobljenec posijemo s sadjem in oreščki in prelijemo s karamelo.
Tak zajtrk nam bo dal dovolj energije, nas nasitil in popeljal v dan.
Recept je bil objavljen tudi na portalu Moja leta.
Recept in fotografija: Tina Teršek
-
Presni ekološki ribani kokos, drobTinka, 160 g2,95 € vklj. DDV
-
Presni, ekološki kakav v prahu, drobTinka, 180 g5,60 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
-
Presni ekološki datlji, razkoščičeni, drobTinka, 160 g3,65 € vklj. DDV