tai-chi-chuan-naslovna

Chen Taijiquan v drobTinki

Resnično me veseli, da smo končno dobili priložnost vadbe Chen Taijiquana tudi v naših koncih. Treninge sem zaradi pomanjkanja časa pred tremi leti obesila na klin vendar prepričana, da ne dokončno, saj sem se zavedala koliko dobrega pridobimo z vadbo te tradicionalne kitajske borilne veščine.
Sedaj jo pod vodstvom Špele Kolenc ( več o njej si lahko preberete TUKAJ ) nudimo tudi v zgornjih prostorih naše ekološke trgovinice drobTinka, v Žalcu.

CHEN TAIJIQUAN je tradicionalna kitajska borilna veščina, za katero je značilno tekoče spiralno gibanje, izvedeno pa je kot kombinacija počasnih gibov ter hitrih, eksplozivnih skokov, udarcev in brc. V rodni Chen vasi na Kitajskem, jo poučuje že 21. Generacija družine Chen. Veščina temelji na principih daoizma, ki zagovarja »naravno pot«, dosegamo pa jo preko redne in vztrajne vadbe, s katero postopoma kultiviramo telo in duha.

Med vadbo iščemo ravnovesje med Yin-om in Yang-om, med ženskim in moškim principom, ki sta prisotna vsepovsod v naravi. Ko sta ta dva principa uravnovešena, je tudi telo optimalno postavljeno. Iz vidika tradicionalne kitajske medicine nam vadba taijiquana pomaga vzpostaviti neoviran pretok qi-ja ali vitalne energije skozi telo, ki se jo tekom let vztrajne vadbe naučimo tudi zavestno usmerjati. Učenje veščine se postopoma in sistematično nadgrajuje.

Najprej bomo pričeli z vadbo stoječega stebra (Zhan Zhuang), kjer se v prvi vrsti telo naravnava v optimalen položaj. Zatem bo sledila vadba navijanja svile (Chan Si gong), s katero med drugim razvijamo občutek za spiralno gibanje, nadaljevali pa bomo z učenjem Stare forme (Laojia Yilu).Vadba taijiquan-a lahko ogromno pripomore k izboljšanju zdravja, počutja in razvoju notranje moči.

Pomaga nam, da:

  • Povečamo telesno kondicijo in sproščenost
  • Izboljšamo držo, ravnotežje in koordinacijo
  • Zmanjšamo nekatere kronične težave
  • Umirimo um in povečamo sposobnost koncentracije
  • Razvijamo svoj karakter

Vadba je sicer primerna za ljudi vseh starosti, vendar pa je tokratna skupina namenjena odraslim, prav tako pa tudi tistim mladostnikom, ki so pripravljeni pristopiti k vadbi z določeno mero resnosti. Udeleženci bodo deležni tudi individualnih popravkov.

Vadba poteka ob sredah, od 19.15 – 20.45, vodi pa jo Špela Kolenc, certificirana učiteljica Chen taijiquana.

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja