energijske-vitaminske-palcke

Energijske vitaminske palčke

Ker moji hčeri nista ljubiteljici kruha, jima večkrat pripravim ploščice. Pra vpridjeo kadar gresta na izlet ali na nastop. Ker je spet čas raznih viroz pa recept delim tudi z vami. Palčke so brez glutena in oreščkov, vsebujejo večj vcebnost C vitamina…

Za približno 14 palčk potrebujemo:

  • 160g presnih fig*
  • 50g presnih inkovskih jagod*
  • 30g presnega kokosovega olja*
  • 30ml presnega agavinega sirupa*
  • 25g presnega črnega sezama*
  • 20g presnih belih chia semen*
  • 30g presnih pinjol(semen=
  • 60g presneega ribanega kokosa*
  • ščep nerafinirane roza himalajske soli

*iz nadzorovane ekološke pridelave

Fige in inkovske jagode namakamo v vsaj eno uro. Nato vse sestavine zmeljemo v sesekljalniku z »S« rezilom. Tako pripravljena masa se mora sprijeti, ko jo stisnemo s prsti. Pazimo, da ne meljemo predolgo, da se ne izloči olje.

Manjši pekač (premera približno 15x15cm) obložimo s peki papirjem in maso s pritiskanjem položimo ob dno. Vse skupaj postavimo v hladilnik za približno 30 minut, da se masa malo strdi. Tako strjeno maso lažje razrežemo.

Ko se masa strdi, jo vzamemo iz pekača in jo razrežemo na palčke (približno 5x2cm). Če imamo dehidrator palčke položimo na podlago in najprej dehidriramo 1-2 uri pri temperaturi 62°C. S tem spodbudimo delovanje encimov, potem pa zmanjšamo temperaturo na 42°C in dehidriramo 24 ur. Dehidrirane palčke hranimo v zaprti posodi na sobni temperaturi približno 1 teden, v hladilniku približno 14 dni ali v zamrzovalniku do enega meseca.
Če nimamo dehidratorja, lahko palčke uživamo sveže. Shranimo jih v dobro zaprti posodi v hladilniku približno 14 dni, ali v zamrzovalniku do enega meseca.

Ali ste vedeli?

Inkovske jagode so bogate z beta-karotenom, vitaminom C, tiaminom, niacinom, fosforjem in beljakovinami (vsebujejo 16 % beljakovin, zaradi česar prekašajo celo goji jagode, ki sicer veljajo za enega najbogatejših virov beljakovin). Te zlate jagode imajo blag odvajalni učinek, zato lahko tudi z njihovo pomočjo poskrbimo za zdravo in redno prebavo. Ker vsebujejo veliko vitamina C z njihovim uživanjem pomagamo pri krepitvi imunskega sistema. Inkovske jagode so eden najboljših virov prehranskih vlaknin. Vsebujejo na primer več vlaknin kot slive, borovnice, rozine in marelice. Uživanje inkovskih jagod pozitivno vpliva tudi na raven energije v telesu – tako telesne kot mentalne.

Recept in fotografija: Tina Teršek

Deli naprej ...