Bananini vaflji z namazom iz zemeljskih mandljev
For all my English speaking readers, just scroll down, you will find recipe in English too.
Če želim svojim hčeram polepšati jutro, mi to definitivno uspe z bananinimi vaflji, na katere potem namažeta marmelado ali po novem namaz iz zemeljskih mandljev 😀
Pa tako enostaven recept, da so 1,2,3 pripravljene. Cela kuhinja diši in meni srce igra, ko nas potem opazujem za mizo, kako uživamo v našem skupnem času.
Vaflje obožujem, ker:
- jih je enostavno prirpaviti
- ker jih obožujejo tudi ostali člani družine
- ker so bolj zdrava različica ostalim sladkim zajtrkom
- ker si jih lahko vsak po svoje okkrasi in dopolni
- ker lahko na njih namažem namaz iz zemelsjkih mandljev! 😀
Recept
- 1 večja, zrela banana
- 60 g kokosovega olja, lahko tudi olja iz zemeljskih mandljev ali katerega drugega
- 300 ml rastlinskega mleka iz ovsa, mandljevega (lahko tudi katerega drugega)
- 1 žlička limoninega soka (sveže iztisnjenega)
- 230 g moke iz zemeljskih mandljev ali katere druge moke, lahko jo tudi mešate
- 20 g tapiokine moke, lakho tudi koruznega škroba
- 2 žlici kokosovega sladkorja ali datljev v prahu
- 1 žlica pecilnega praška iz vinskega kamna, ali navadnega
- lahko dodate tudi žličko cejlonskega cimeta ali kakšne druge začimbe po vašem okusu
- 1/2 žličke nerafinirane himalajske soli
Za namaz:
- namaz iz zemeljskih mandljev – natur ali aromatični rožič
- domača marmelada
- kokosov sladkor + limona
V večji skledi z vilico pretlačite banano (tiste zrele s pikami na lupini so najboljše 😉 ) tlačite dokler ni masa gladka, brez glrudic. Nato dodajte olje, mleko, sladkor in limonin sok. Presejte moko, tapiokoino moko, pecilni prašek, cimet in sol. Vse skupaj na hitro premešajte, da se vse setavine lepo združijo. Nato vmešate še stopljeno kokosovo olje.
Testo postavite na stran, da počiva, medtem ko segrejete pekač za vaflje.
Z zajemalko vlijete maso na pekač in pečete dokler vaflji rahlo ne porjavČe se vaflji prijemajo na podlago, jo malo naoljite s čipičem in oljem.Pekača ne odpirajte pogosto, le toliko, d apreverite, če so že pečeni 🙂
Dober tek!
Recept in fotografija: Tina Teršek
-
Bio namaz iz zemeljskih mandljev, aromatični rožič, drobTinka, 200 g6,12 € vklj. DDV
-
Ekološki kokosov sladkor, drobTinka, 400 g4,98 € vklj. DDV
-
Ekstra deviško, ekološko olje iz zemeljskih mandljev, drobTinka, 250 ml9,96 € vklj. DDV
-
Presna ekološka moka iz zemeljskih mandljev, fino mleta, drobTinka, 400 g6,75 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
———————————————————————————————————————————————————————
Banana waffles with tiger nut spread
Recipe:
In a large bowl, mash the banana with a fork (the ripe ones with dots on the peel are best;)) press until the mass is smooth, without lumps. Then add oil, milk, sugar and lemon juice. Sift flour, tapioca flour, baking powder, cinnamon and salt. Stir everything together quickly so that all the ingredients come together nicely. Then add the melted coconut oil.
Set the dough aside to rest while you heat the waffle iron. Using a ladle, pour the batter onto the baking tray and bake until the waffles are slightly browned. If the waffles stick to the base, oil it a little with chip and oil.
Bon Appetit!
Recipe and photography made by: Tina Teršek