fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Presna, veganska vanilijeva torta z malinami in jagodami

Tale tortica je manjše velikosti, pa vendar se obnaša kot velika. Je polnega okusa in osvežujoča, kremasta in sočna. Nastala je tako kot vse ostale drobTinkine sladičke…spontano, po navdihu, z malo onega in tistega in pa še malo tegale… 🙂

Uporabila sem kvadratni model 15 x 15 cm.

Če imate model z odstranljivim dnom, ga ovijete s kuhinjsko plastično folijo, sicer pa kar cel model, da bo torto kasneje ko bo ohlajena, lažje odstraniti.

Poiščite najboljše možne sestavine saj okus vsake res šteje, verjemite. Sama vse oreščke vedno namočim in nato zdehidriram v dehidratorju, na 42 stopinjah. Tako se odstranijo zaviralci encimov, zaradi katerih je lahko naša prebava obremenjena. Tako pripravljene hranim v dobro zaprtih posodah…v temnem in hladnem prostoru.

Oreščke za kremo namakajte najmanj 3 ure. Teh ni potrebno dehidrirati, saj se mokri lepše zmeljejo v kremo.

Za podlago potrebujete:

V sekljalniku najprej zmeljete mandlje in indijske oreščke, da dobite moki podobno teksturo, dodate ji še kokos, agavin sirup in sol. Nato po žličkah dodajate prefiltrirano vodo, da se masa med mletjem sprime v kroglo. Enakomerno jo razporedite na dno modelčka. Preden postavite modelček v hladilnik ga prekrijte z folijo, da se podlaga ne navzame drugih vonjav iz hladilnika.

Med tem ko se podlaga hladi pripravimo presno malinino marmelado:

Zamrznjene maline ni potrebno odtaliti, če pa jih, pa tudi ni narobe. Odvisno od časa, ki ga imate na razpolago. Skupaj s chia semeni, psylliumom in agavinim sirupom jih zmeljete v sekljalniku, samo toliko, da dobite marmeladi podobno zmes. Z njo premažete podlago in vse skupaj postavite nazaj v hladilnik.

Med tem pa pripravite še vanilijevo kremo:

V blenderju zmeljete najprej indijske oreščke, približno 1dcl filtrirane vode, agavin sirup, sredico vanilijevega stroka, sol in kokosovo maslo. Če je masa pregosta dodajte še malo vode. Zmeljite do gladkega. V kremi ne sme biti grudic. Na to nad paro stopite še kokosovo olje in ga med mletjem počasi dodajajte v maso. Tako pripravljeno kremo vlijte preko podlage z marmelado in postavite v zamrzovalnik za vsaj 4 ure, oziroma dokler se torta ne ohladi in strdi, da jo lahko vzamete iz modela.

Torto nato poljubno krasimo. Lahko z narezanimi jagodami, oreščki, lahko tudi s presno čokolado ali užitnim cvetjem, če je na razpolago.

Recept in fotografija. Tina Teršek

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 169