presni-veganski-cheesecake

Presni, veganski “cheesecake” z gozdnimi sadeži, jagodami in ingverjem

Zaradi izraženih želja, da bi objavila kakšen recept, ga tokrat ga delim z vami 🙂 Tortica je lahka, ingver pa daje okusu posebno noto, ki jo tako rada dodam, kadar ustvarjam svoje presne dobrote.

Za podlago sem uporabila:

  • 70 g presnih rozin*
  • 100 g presnega ribanega kokosa*
  • ščep nerafinirane himalajske soli
  • 1/2 žličke spiruline v prahu*
  • (prefiltrirano vodo po potrebi)

Za presno marmelado iz gozdnih sadežev sem potrebovala:

  • 160 g gozdnih sadežev* (zamrznjene je potrebno prehodno odtaliti)
  • 30 ml presnega agavinega sirupa*
  • 30 g presnih chia semen (uporabila sem bele, lahko se uporabijo tudi črne ali mešane)
  • 1 žlica psylliuma* (lupine indijskega trpotca – zmlete)

Za kremo:

  • 340 g presnih indijskih oreščkov*
  • 2 limoni* (sok in lupinico 1 limone)
  • približno 2 dcl filtrirane vode
  • 2-3 cm svežega ingverja* (po okusu, odvisno od željene intenzivnosti okusa)
  • ščep nerafinirane himalajske soli*
  • 10 g presne lucume v prahu*
  • 45 ml presnega agavinega sirupa* (oziroma po okusu)
  • 80 g presnega koksovega olja
  • 10 g sončničnega lecitina brez GSO
  • 72 g zamrznjenih jagod*

Dekoracija: prah gozdnih sadežev* in kroglice iz 50 g presne moke zemeljskih mandljev*, 15 g presnih datljev*

Indijske oreščke namočimo čez noč ali vsaj za 3 ure.

Sestavine za podlago zmeljemo v sekljalniku. Ko so sestavine lepo zmlete dodamo žličko filtrirane vode. In spet meljemo. Vodo dodajamo po potrebi tako dolgo, da se masa med mletjem lepo sprime.

Pripravimo si pekač (premera približno 22 cm) in ga obložimo s folijo. Najboljše je, če uporabimo pekač z odstranljivim dnom, ker bomo v tem primeru torto lažje odstranili iz pekača.

Maso za dno s pritiskanjem položimo v pekač in jo lepo poravnamo. Postavimo v hladilnik in pripravimo presno marmelado.

Odmrznjene gozdne sadeže stresemo v sekljalnik, dodamo chia semena in agavin sirup In zmeljemo. Nato z žličko vmešamo psyllium in tako pripravljeno marmelado razporedimo na dno torte. Vse skupaj postavimo nazaj v hladilnik in pripravimo kremo.

Namočene indijske oreščke odcedimo in speremo pod tekočo vodo. Vsujemo jih v blender in skupaj z agavinim sirupom, limoninim sokom, lupinico, naribanim ingverjem, soljo in vodo zmeljemo zmes, ki mora biti brez grudic. Nad paro stopimo kokosovo olje in ga med mletjem vlivamo v zmes. Na koncu med mletjem dodamo še lecitin.

Zamrznjene jagode narežemo na kocke in jih z žlico vmešamo v zmes in hitro vlijemo na prej pripravljen podlago z marmelado. Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur, oziroma dokler se torta ne strdi in je primerna za rezanje. Takrat jo previdno vzamemo iz modela. In jo okrasimo.
Moko in datlje za kroglice gladko zmeljemo v sekljalniku in z njimi okrasimo torto.

Dober tek 🙂

presni-veganski-cheesecake1

Recept in fotografija: Tina Teršek

Deli naprej ...