Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ajdov puding – sladica presenečenja

Ko ajda postane sladica.

Nekateri recepti pridejo v življenje čisto po naključju, a potem ostanejo za vedno. Ta ajdov puding je eden tistih – pripravljen iz preprostih, a hranljivih sestavin, ki jih skoraj vedno najdemo doma. Topel ali ohlajen, za zajtrk, malico ali sladico – vedno deluje.

Ajda ni samo za kaše in slane jedi. Ko jo skuhamo in zblendamo skupaj z datlji in rastlinskim mlekom, se spremeni v svilnato, naravno sladko osnovo, ki ne potrebuje dodatkov. Za tiste, ki si želijo malce več, lahko dodamo še žličko kakavovih proteinov – in iz preproste jedi nastane kremasta čokoladna poslastica.

Priznajmo si – ko slišimo “ajda”, verjetno najprej pomislimo na kašo za zajtrk ali prilogo h gobovi omaki. Ampak ajda zna več. Veliko več. In tale ajdov puding je dokaz!

Je svilnat, naravno sladek, brez rafiniranega sladkorja, poln dobrih sestavin in pripravljen v pičlih desetih minutah. Najlepše pa je, da so za pripravo dovolj tri osnovne sestavine – in verjetno jih imaš že doma. Če jih nimaš? No, zdaj imaš še en razlog več za obisk Drobtinka.si.

Zakaj je ta recept poseben?

Praznične vroče čokolade so pogosto preveč sladke in polne nezdravih dodatkov. Ta recept pa ponuja:

  • Hranilna vrednost ajde
    Ajda je bogata z beljakovinami, vlakninami in esencialnimi aminokislinami, kar jo naredi odlično izbiro za uravnotežen obrok.
  • Brez glutena in laktoze
    Uporaba ajde in rastlinskega mleka naredi ta puding primeren za vse, ki se izogibajo glutenu in mlečnim izdelkom.
  • Naravna sladkost datljev
    Datlji dodajo prijetno sladkost brez potrebe po dodanem sladkorju, hkrati pa so vir pomembnih mineralov.
  • Dodatek beljakovin (opcijsko)
    Z dodatkom kakavovih beljakovin povečate vsebnost beljakovin, kar je še posebej koristno po telesni aktivnosti.

Kaj je pravzaprav ajdov puding?

Predstavljaj si nežno kremasto strukturo, ki jo dobiš, ko zblendaš kuhano ajdo, datlje in rastlinsko mleko. Brez škroba, brez nepotrebnih dodatkov – samo čista, hranljiva in poštena sladica. Po želji jo lahko obogatiš z merico kakavovih proteinov in v trenutku dobiš okus po čokoladnem mousseu. Pa še brez slabe vesti!

Kaj potrebujete za pripravo?
Navodila za pripravo:

Zelo pomembno, če želiš da je ajda mehka je, da jo namočiš čez noč. Potem jo pred pripravo odcediš in spereš on jo nato skuhaš- brez kompliciranja, samo vodo in ščepec soli. Počakaš, da se ajda ohladi.

Datlje po potrebi namoči v topli vodi za 5–10 minut, da se zmehčajo.

Nato vse sestavine vrzi v blender in miksaj, dokler ne nastane svilnata krema.

Po potrebi prilagodi gostoto – za puding malo gostejši, če želiš bolj redko strukturo dodaj še malo mleka.

In to je to. Brez peke. Brez segrevanja. Brez kompliciranja.

Kaj pa okus?

Sladek, oreškast, rahlo karamelast zaradi datljev. Če dodaš še čokoladne proteine – dobiš okus po nutellinem pudingu. Samo da je ta tvoj bolj zdrav. In čisto brez krivde.

Serviranje in ideje:

Puding prelij v kozarčke, posuj s s popečeno ajdo(surovo ajdo prepražiš v ponvici brez olja in dobiš super posip), granolo, naribano čokolado ali svežim sadjem. Odličen je tudi za sabo – v službo, šolo ali za na pot. Otroci ga obožujejo (čeprav nikoli ne vedo, da jedo ajdo)

Zakaj moraš poskusiti ta puding?

Ker je nekaj drugačnega. Ker je hitro pripravljeno. Ker je hranljivo, a obenem razvajajoče. In ker je to eden tistih receptov, ki si jih zapomniš na pamet in ponavljaš znova in znova.

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 184