drobTinka v oddaji “Zaljubljeni v življenje”

drobTinka v oddaji “Zaljubljeni v življenje”

V torek se je dogajalo snemanje oddaje z naslovom Zaljubljeni v življenje. Tam sem gostovala v vlogi drobTinke, v vlogi zato, ker so javni nastopi zame precejšen zalogaj, od nekdaj. Del možganov otrpne in takrat se moram dobro vzeti v roke, da se toliko zberem, da izpeljem stvar do konca. No in je šlo, z odlično voditeljico Nino Osenar, ki me je spretno vodila skozi mojo stisko 😀 Tam je nastala tudi ta torta, ki sem jo poimenovala torta Zaljubljeni v življenje … tukaj je tudi recept, še za finger pite 🙂 Recept je bil objavljen tudi na njihovi FB strani.

Torta Zaljubljeni v življenje (tri nadstropna)

Presna limonina mini torta (premer 8 cm)

Sestavine:

  • 150g presnih indijskih oreščkov*
  • 30ml presnega agavinega asirupa*(ali po okusu)
  • sveže iztisnjen sok ½ limone
  • ščep nerafinirane himalajske soli
  • 25g zamrznjenih (ali svežih) jagod*
  • 50g presnega kokosovega olja*(stopimo nad paro)
  • 30g presnega kokosovega masla*(stopimo nad paro)
  • ščep vanilije v prahu*

*sestavine iz kontrolirane ekološke pridelave

Indijske oreščke namočimo vsaj za dve uri, še bolje čez noč. Nato oreščke odcedimo, in jih v blenderju zmeljemo skupaj z limoninim sokom, k temu dodamo približno 1 dcl vode, da se oreščki lepše zmeljejo. K temu dodamo vse ostale sestavine razen jagod. Ko je masa čisto gladka, 1/3 zlijemo v prej pripravljen modelček. Najlažje je uporabiti modelček z odstranljivim dnom, če tega nimamo, pa silikonski model. Jagode narežemo na koščke in jih porazdelimo na 1/3 nalite mase, nato pa dolijemo še ostalo maso. Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik, da se tortica primerno strdi. Tako ohlajeno jo lahko vzamemo iz modelčka. Poljubno okrasimo preden jo postrežemo.

Presna torta čokolada – pistacija (premer 18 cm)

Sestavine:

  • 170 g presnih indijskih oreščkov*
  • 1 zrel avokado*
  • ščep vanilije v prahu*
  • ščep nerafinirane himalajske soli
  • 2x 40g presnega kokosovega masla*(stopimo nad paro)
  • sveže iztisnjen sok ¼ limone*
  • 20g presne pistacije*
  • 50 ml presnega agavinega sirupa*(ali po okusu)
  • 20g presnega kakava v prahu*
  • 2x 50g presnega kokosovega olja*(stopimo nad paro)
  • 2x4g sončničnega lecitina (po želji)

*sestavine iz kontrolirane ekološke pridelave

Indijske oreščke namočimo vsaj za tri ure ali bolje čez noč. V drugi posodici prav tako namočimo olupljeno pistacijo. Nato v blenderju zmeljemo indijske oreščke, vanilijo, sol, limonin sok, agavin sirup in dodamo približno 1.5 dcl vode. Ko je masa gladka, odlijemo približno polovice mase in jo shranimo za kasneje.

K prvi polovici dodamo avokado, 50g kokosovega masla, ki ga prej stopimo nad paro in odcejeno pistacijo. Masa mora biti popolnoma gladka. Nato ji dodamo še 50g nad paro stopljenega kokosovega olja in čisto na koncu še sončnični lecitin, če ga imamo. Tako pripravljeno maso prelijemo v posodo in jo shranimo, med tem pa pripravimo še čokoladno kremo.

V blender damo drugo polovico prej pripravljene mase iz oreščkov in ji dodamo, kakav v prahu, 50g nad paro stopljenega kokosovega masla, nato še 50g nad paro stopljenega kokosovega olja in na koncu še sončnični lecitin, če ga imamo.

Odstranljivo dno okroglega pekača obložimo z folijo in vanj izmenično vlivamo pistacino in čokoladno kremo, da dobimo poljubni vzorec. Tako pripravljeno maso damo v zamrzovalnih da se strdi in jo lažje vzamemo iz pekača. Nato jo po želji okrasimo.

Presni borovničev »cheesecake« (premer 22 cm)

Sestavine za dno:

  • 200g presnega ribanega kokosa*
  • 100g presnih indijskih oreščkov*
  • 70g prensih datljev* (če so trdi jih za 30 minut namočimo v mlačno vodo)
  • 5g ječmenove trave v prahu*
  • ščep nerafinirane himalajske soli
  • 12g presne pistacije*

Limonina krema

  • 170g presnih indijskih oreščkov*
  • sveže iztisnjen sok 1 ½ limone*
  • ščep vanilije v prahu*
  • ščep nerafinirane himalajske soli
  • 60g presnega kokosovega masla*(stopimo nad paro)
  • 50 ml presnega agavinega sirupa*(ali po okusu)
  • 80g presnega kokosovega olja*(stopimo nad paro)
  • 4g sončničnega lecitina (po želji)

Borovničeva krema

  • 170g presnih indijskih oreščkov*
  • 150g zamrznjenih borovnic*(odmrznemo)
  • sveže iztisnjen sok ¼ limone*
  • ščep nerafinirane himalajske soli
  • 60g presnega kokosovega masla*(stopimo nad paro)
  • sveže iztisnjen sok ¼ limone*
  • 50 ml presnega agavinega sirupa*(ali po okusu)
  • 80g presnega kokosovega olja*(stopimo nad paro)
  • 4g sončničnega lecitina (po želji)

*sestavine iz kontrolirane ekološke pridelave

Indijske oreščke za kreme namočimo vsaj za 3 ure ali čez noč (2x 170g). Nato pripravimo »biskvit«. V sesekljalniku zmeljemo vse sestavine za dno razen pistacije. Masa se mora sprijemati, če je presuha, ji dodamo žličko ali dve vode. Pripravimo si pekač z odstranljivim dnom, ki ga prekrijemo s plastično folijo. Če nimamo takšnega pekača moramo celega prekriti s folijo, da bomo kasneje torto lažje vzeli iz oboda. Pripravljeno maso enakomerno porazdelimo po pekači in jo dobro pritisnemo ob dno in robove. Pistacijo na grobo sesekljamo z nožem in jo posujemo po vrhu. Vse skupaj postavimo v hladilnik, med tem pa pripravimo še kremi.

Za limonino kremo v blenderju zmeljemo indijske oreščke, limonin sok, vanilijo, sol, agavin sirup in stopljeno kokosovo maslo in približno 1.5dcl vode. Masa mora biti popolnoma gladka, dodamo ji še kokosovo olje in po želji lecitin. Tako pripravljeno kremo prelijemo v posodo in shranimo.
Pripravimo še borovničevo kremo. V blenderju zmeljemo oreščke, borovnice, limonin sok, sol, agavin sirup in kokosovo maslo. Ko je masa popolnoma gladka dodamo še stopljeno kokosovo olje in lecitin( po želji).

Izmenično vlivamo obe kremi, da dobimo željeni vzorec in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik da se torta primerno ogladi in jo lahko vzamemo iz oboda in jo po želji okrasimo.

V našem primeru sem torte sestavila eno na drugo in jih okrasila s svežim sadjem in užitnimi cvetjem.

Če nam ostane katerakoli krema jo lahko prelijemo v lončke in spravimo za kasneje. Dobo zaprta bo ostala sveža do 4 dni.

Sama sem jo porabila za »finger pite«

Za »krhko testo« potrebujemo:

  • 100g zemeljska moka*
  • 30g kokosovo olje*(stopljeno)
  • 70g kokos ribani*
  • Ščep vanilije v prahu*
  • 15-20g kakava v prahu*
  • Ostanek borovničeve in limonine kreme*

*sestavine iz kontrolirane ekološke pridelave

Vse sestavine razen krem zmeljemo v sesekljalniku. Če je masa presuha ji po žlicah dodajamo vodo, dokler se masa ne začne sprijemati. Tako pripravljeno jo razporedimo v modelčke za mini muffine in jih za nekaj minut postavimo v hladilnik, da se masa strdi. Nato vbrizgamo ohlajeno kremo v tako pripravljene obode in vse skupaj postavimo v hladilni, da se pite primerno ohladijo in strdijo. Previdno jih odstranimo iz modelov, okrasimo in ponudimo.

Čokoladi preliv:

  • 25g presnega kakavovega masla*
  • 20g presnega kakava v prahu*
  • 5-10ml presnega agavinega sirupa*

*sestavine iz kontrolirane ekološke pridelave

Najprej nad paro stopimo kakavovo maslo, nato dodamo še kakav in agaivn sirup. Dobro premešamo, masa mora biti popolnoma gladka.

Oddajo v kateri sem gostovala si lahko ogledate tukaj.

Foto: RTV Slovenija, Zaljubljeni v življenje

Deli naprej ...