Presna veganska pita z borovničevim nadevom brez glutena in oreščkov

Presna veganska pita z borovničevim nadevom brez glutena in oreščkov

Minilo je že kar nekaj časa od kar sem nazadnje delila z vami recept za presno sladico. Ker je bila izražena želja za recept pite, ki sem jo objavila na facebooku, sem se odločila, da recept spišem v blog in ga delim z vami.

Pita je nastala na posebno željo gospe, ki se mora izogibati glutena in agrumov, jagod, laktoze, oreščkov, jajc in krompirjevega škroba … Torej za vse s podobnimi težavami in tudi za tiste brez, prilagam recept za sočno in okusno presno pito z borovničevim nadevom.

Za dve piti premera cca. 9 cm potrebujemo …

Podlaga:

  • 50 g presnih ovsenih kosmičev brez glutena*
  • 60 g presnega ribanega kokosa*
  • 30 g presne moke zemeljskih mandljev*
  • 30 g presnega kokosovega olja*
  • ščep nerafinirane himalajske soli

Borovničev nadev:

  • 150 g borovnic* (sveže ali zamrznjene)
  • 15-20 g presnih chia semen
  • žlico presnega agavinega sirupa* (ali po okusu)

*za boljšo kvaliteto in okus priporočam sestavine ekološkega izvora

Kosmiče namočimo za približno 15 minut, jih odcedimo in dobro speremo. V sekljalniku med tem zmeljemo ribani kokos, moko zemeljskih mandljev in sol. Nato dodamo še odcejene in nežno ožete ovsene kosmiče in nad paro stopljeno kokosovo olje, ter parkrat pulzno zmeljemo zmes, da se lepo sprime in poveže.

Modelčke predhodno obložimo s folijo za živila, da bomo narejeno pito kasneje lažje odstranili. Vanj nadevamo maso za dno in ga enakomerno porazdelimo, da dobimo lepo oblikovano “testo” za pito. Tako pripravljene postavimo v zamrzovalnik.

Nato v sekljalniku zmeljemo še borovnice (če so zamrznjene jih odmrznemo in odcedimo), dodamo chia semena in po želji še agavin sirup. Maso nadevamo v pripravljene modelčke z “testom”. Pred užitjem počakamo vsak 30 minut, da chia semena vpijejo vlago iz borovnic. Okrasimo lahko z ribanim kokosom, ovsenimi kosmiči, celimoi borovnicami, lističi mete oziroma se prepustimo naši domiščjiji 🙂

Pito najlažje odstranimo iz modelčka, če je dobro ohlajena. V hladilniku bo ostala užitna 4-5 dni.Nasvet:Namesto borovnic lahko uporabimo katerokoli sadje, če izberemo mango pa chia semena niso potrebna, saj je njegova tekstura precej kremasta.

Naj vam tekne!

presna-veganska-pita-1

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja