fbpx
Košarica

Delni znesek: 5,09 

Za brezplačno poštnino potrebujete v košarici še 49,91 !

Prikaži košaricoNa blagajno

Pita s svilenim čokoladnim nadevom

Pite so ene tistih sladic, ki jih lahko pripravljamo skozi celo leto. V obdobju, ki je bolj skopo z izbiro sadja pripravljamo vanilijeve, čokoladne, z oreščki. V poletnih mesecih in jesenskih mesecih, ko je sadja v izobilju, pa s sadnimi polnili.

Zakaj so pite tako priljubljene? Kar se mene tiče zato, ker je kombinacija hrustljavega testa in kremastih polnil pit popolna. Poleg tega pa jih lahko pripravljamo na sladek ali slan način in hkrati “počistimo” hladilnik kadar nam ostaja kakšna zelenjava ali sadje.

Današnja pita je čokoladna, s to izbiro res ne gre zgrešiti, ker je testo tako hrustljavo, čokoladni nadev pa svileno gladek in lahek.

Odlično je tudi testo za pito, pri katerem ni potrebno valjanje! Spodaj se nahaja recept za zdravo skorjico za pito brez glutena, ki je manj kalorična in je primerna tudi za vegane.

Skorjica – testo za pito brez glutena

Oves je odlično hranilo z nizko kalorično vrednostjo, saj ima naravno malo kalorij in veliko vlaknin, ki dokazano odplaknejo maščobe. V drobTinkini spletni trgovin pa jih nadete tudi brez glutena! TUKAJ

Recept je brez jajc in mlečnih izdelkov z ovsenimi kosmiči brez glutena in pita pa najokusnejšim hrustljavim testom, kar jih boste kdaj pripravili! Ni potrebno valjanje, potrebujete samo mehke ovsene kosmiče, ki jih zmeljete v moko.

Najboljši del? Testo je narejeno je le iz 3 sestavin!

Torej … če iščete preprost recept za zdravo pito, vam lahko ta recept polepša dan 🙂

Kako narediti testo iz ovsenih kosmičev

To testo za pito je izjemno vsestransko in veliko boljše od kupljenega! Uporabite ga lahko za peko sladic ali slanega zajtrka, malice,…

Priprava testa je tako enostavna, ko ga boste naredili enkrat, ga ne boste pozabili 😀

Najprej zmeljite ovsene kosmiče v blenderju ali sekljalniku, dokler ne nastane moka, nato pa v skledi zmešajte moko, sladkor in sol. Nato naredite jamico, dodajte olje zemeljskih mandljev in mešajte, dokler ne dobite nekakšnega grudastega testa. Nato dodajte po žličkah vodo, da se testo sprime in ga lahko oblikujete v kroglo.

Še beseda ali dve o svilenem tofuju

Tofu je načeloma tudi brez glutena, seveda je vedno dobro pogledati, če je to tudi označeno, če imate težave z glutenom. Svileni tofu je mehke teksture in ni kompakten. Ne da se ga rezati, je bolj podoben čvrstemu pudingu ali gladki skuti.

Zaradi njegovega nevtralnega okusa in teksture je odličen za pripravo tako sladkih kot tudi slanih nadevov ali krem.

Recept

Sestavine
Za obod premera 23 cm:

Testo:

Čokoladni nadev:

  • 200 g črne čokolade (80% čokolade)
  • 1 paket svilenega tofuja ( 350g )
  • ščep himalajske soli
  • noževa konica vanilije v prahu
  • 70 ml datljevega sirupa
  • 2 žlici rastlinskega napitka (mleka)

Smetana:

  • čičerikina voda
  • utrjevalec za smetano (jaz uporabljam veganski Biovegan Sahnesteif)
Priprava

Naprej pripravite pekač za pito tako, da ga premažete z oljem (olje iz zemeljskih mandljev ali kokosovo olje).

Nato v blednerju zmeljite ovsene kosmiče, da dobite moki podobno teksturo. Moko nato stresete v skledo in primešajte sladkor in sol, dobro premešajte.

V sredino zmesi naredite jamico, dodajte olje in mešajte dkoler se ne naredijo drobne grudice. Nato dodajate vodo po žlicah (približno 4 žlice vode) in mešajte, dokler testo ne postane rahlo vlažno in lepljivo. Testo lahko še vedno razpade, vendar se bo zlahka zlepilo, če ga stisnete skupaj. Če ne, dodajte 1-2 žlici vode.

Nato testo vtisnite v pripravljen pekač za pite. Pritisnite ga najprej enakomerno čez dno in nato navzgor ob straneh. Če nimate oboda za pite, lahko uporabite tudi obod za torte in nato robove s prsti ščipajte, da dobite tradicionalno obliko skorjice za pite.

Sedaj pa lahko:

1) shranite nepečeno testo v obodu za pite v hladilniku in nadaljujete s peko kasneje,

2) pečete pri 180°C 10 minut, dokler ne postane zlato rjava. Pito lakho dokončate tudi nekaj dni preden jo želite postreči, če ohlajeno pečeno skorjo shranite v hladilniku do 10 dni.

Priprava čokoladne kreme:

Čokolado stopite v vodni kopeli (v manjšo posodo nalijete vodo, na njo postavite večjo posodo in zavrite vodo odstavite, v večjmo posodo predenete čokolado in mešajte dokler ni gladka. Nato jo postavite na stran.

V cedilo predenete svileni tofu, da se voda odteče, nato ga prestavite v blender, dodate še ostale sestavine, razen stopljene čokolade. Mešajte, začnite z nizko hitrostjo in povečujte na visoko, dokler zmes ni popolnoma gladka. Sedaj dodate še stopljeno čokolado in vse skupaj še enkrat dobro premešajte.

Zmes nato vlijete v pečeno, pripravljeno skorjico za pito in shranite v hladilniku, dokler se ne ohladi. Krema se v hladilniku še nekoliko strdi.

Priprava smetane:

Čičerikino vodo stepate v z mešalnikom za smetano, dodate malo soli, samo ščepec. Ko se začne strjevati in postane podobna jajčnemu snegu, dodate še utrjevalec za smetano. Od Biovegan je že sladkan, zato ni potrebno dodajati slakdorja. Če uporabljate kakšnega drugega ali utrjevalca ne želite uporabiti, morate čičerikini vodi med stepanjem dodati še žlico sladkorja v prahu.

Pito lahko poljubno okrasite s sadjem, naribano čokolado, ribanim kokosom, mrvicami, sesekljanimi oreščki, liofilizirnaim sadjem,…kar vam srce poželi 🙂

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168